Στρώνουν το χαλί στους νέους (ξένους)ιδιοκτήτες

Οι επίτροποι -ή αλλιώς… οι κέρβεροι- θα έχουν τον πρώτο λόγο στις στρατηγικές κινήσεις μιας τράπεζας, ενώ θα συμμετέχουν για τη δημιουργία νέων επιτροπών εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνου και κανονιστικής συμμόρφωσης. Οταν γίνει η επανασύσταση των επιτροπών αυτών, οι ελεγκτές-επίτροποι θα παρίστανται και θα αξιολογούν τις διαδικασίες.

Φήμες θέλουν την Deutsche Bank να ...εξετάζει τη δημιουργία ενός μεγάλου σχήματος

Μετά την ολοκλήρωση της επανακεφαλαιοποίησης θα δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία των μετόχων των τραπεζών που κατέχουν το ελάχιστο 1% του μετοχικού κεφαλαίου από τις τράπεζες που ελέγχουν ιδιώτες.

Μερίδα τραπεζιτών, αναλυτών και οικονομολόγων υποστηρίζουν ότι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει τόσο ασφυκτικός έλεγχος είναι διότι επιχειρείται από την τρόικα να ελεγχθεί η ελληνική οικονομία.

Η άλλη όψη του νομίσματος, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι ότι εφόσον τελειώσει ο έλεγχος για το πώς διοικήθηκαν οι τράπεζες μέχρι σήμερα, θα μπορούσε να ανακτηθεί μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης σε αυτές.

Οι υποστηρικτές της άποψης ότι μέσω των επιτρόπων επιδιώκεται ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τους Ευρωπαίους πιστωτές μας τη συνάγουν από το ότι ασκήθηκε πίεση για τη συμμετοχή των τραπεζών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και οι όροι της επανακεφαλαιοποίησης είναι δυσμενείς για τους ιδιώτες επενδυτές.

Το τραπεζικό σύστημα κάθε χώρας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της. Ο βαθμός ανάπτυξης ή συρρίκνωσης μιας οικονομίας εξαρτάται εν πολλοίς από τον τραπεζικό κλάδο και τη δυνατότητά του να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα, υγιείς και παραγωγικές επιχειρήσεις και γενικότερα κάθε μορφή νέας επένδυσης. Ο ενδεχόμενος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος από ξένες τράπεζες σημαίνει αυτόματα και έλεγχο στη χρηματοδότηση, στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, στη διαχείριση προβληματικών δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων με χρηματοοικονομικά κριτήρια και όχι με κοινωνικά, στην επιλογή κατεύθυνσης της οικονομίας κ.λπ., λένε οικονομολόγοι.

Η πρώτη φάση
Οι υπέρμαχοι της άποψης ότι οι ξένοι επιδιώκουν τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας θεωρούν ότι η κρατικοποίηση θα είναι η πρώτη φάση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος η οποία είναι πολύ πιθανό να γίνει μέσω των διαδικασιών της ανακεφαλαιοποίησής τους. Η χώρα μας όμως εξυπηρετεί τις ανάγκες ρευστότητας που έχει από τους Ευρωπαίους πιστωτές της. Γι’ αυτό τον λόγο, οι ίδιοι εικάζουν ότι η δεύτερη φάση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα είναι ο αφελληνισμός των τραπεζών. Η διαδικασία αυτή θα είναι αρκετά απλή και ενδέχεται να ξεκινήσει με τον έλεγχο των τραπεζών από τους Ευρωπαίους πιστωτές της χώρας.

Για να διευκολυνθεί αυτό, λένε οι ίδιοι, προωθείται η τοποθέτηση επιτρόπων σε όλες τις τράπεζες που έχουν κρατικά κεφάλαια με οποιαδήποτε μορφή (κοινές μετοχές υπέρ του Δημοσίου, προνομιούχες, μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια κ.λπ.).

Οι επίτροποι στις ελληνικές τράπεζες θα ορίζονται από τους ξένους εταίρους πιστωτές μας, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Θα έχουν αυξημένες εξουσίες και θα ασκούν ασφυκτικό έλεγχο. Θα καθορίζουν την πολιτική των τραπεζών στις καταθέσεις, στη χορήγηση νέων δανείων, την τύχη των υφιστάμενων δανείων, το μέλλον των θυγατρικών τους στο εξωτερικό και γενικότερα το σύνολο των δραστηριοτήτων τους, τις δαπάνες μισθοδοσίας, ακόμη και τις δαπάνες διαφήμισης και κάθε άλλο έξοδο.

Ετσι, σε πρώτο στάδιο οι επίτροποι που μπαίνουν στις τράπεζες θα ελέγξουν την ελληνική οικονομία μέσω των εγχώριων επιχειρήσεων που είναι δανεισμένες από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, γεγονός για το οποίο δείχνουν μεγάλη ανησυχία οι διοικήσεις των τραπεζών αλλά και επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Σε δεύτερη φάση, ο κίνδυνος αφορά τον πλήρη αφελληνισμό του μεγαλύτερου μέρους του τραπεζικού συστήματος μέσω της πώλησής του σε ξένα πιστωτικά ιδρύματα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα δύο προαπαιτούμενα
Ωστόσο, για να προωθηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να ικανοποιηθούν δύο προϋποθέσεις:

1 Να μην πετύχουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων

2 Τα κρατικά κεφάλαια να μετατραπούν αμιγώς σε ευρωπαϊκά. Δηλαδή, να μεταφερθούν στο ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης (EFSF) και επομένως να αφαιρεθούν από το δημόσιο χρέος.

Η μεταφορά στο ευρωπαϊκό ταμείο θα μπορούσε να γίνει ύστερα από ένα δεύτερο «κούρεμα» μέσα στο επόμενο έτος και πάντως μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013, από τον επίσημο τομέα αυτήν τη φορά. Είναι προφανές πως από εκεί θα ακολουθήσει η πώληση των ελληνικών τραπεζών σε ξένους τραπεζικούς κολοσσούς. Ηδη μάλιστα έχουν αρχίσει οι φήμες ότι η Deutsche Bank εξετάζει ένα μεγάλο σχήμα.







Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αναγνώστες