Ράλι 7,1 δισ. χωρίς ξένες δυνάμεις

Με άνοδο της τάξης του 33,44% έκλεισε το 2012 για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ 41 μετοχές εμφάνισαν κέρδη άνω του 100%.

Παράλληλα η κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 27% περίπου σε σχέση με το 2011 φθάνοντας τα... 33,77 δισ. από 26 δισ. το 2011.

Παρότι η πλειονότητα των ξένων επενδυτών προτίμησε να… απέχει λόγω του υψηλού ρίσκου της χώρας, εντούτοις δημιουργήθηκε μια πολύ αξιόλογη δυναμική από εγχώρια χαρτοφυλάκια (κυρίως ισχυρών Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών) οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες. Και όλα αυτά μέσα σε ένα εξάμηνο σχεδόν, αφού στις 5 Ιουνίου του 2012 το Χ.Α. υποχώρησε ενδοσυνεδριακά ακόμη και μέχρι τις 471,35 μονάδες, επίπεδα τα οποία ήταν τα χαμηλότερα από τον Ιανουάριο του 1990!

Τρεις εξαιρέσεις


Από τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) τις υψηλότερες αποδόσεις εμφάνισαν Intralot (183,8%), Τέρνα Ενεργειακή (174%) και Alpha Bank (167,7%), ακολουθούμενες από τον ΟΛΠ (98,6%), τον ΟΤΕ (77,1%) και την Eurobank (69,1%). Από τον Δείκτη, μόλις τρεις τίτλοι έκλεισαν τη χρονιά στο… κόκκινο και πιο συγκεκριμένα η Τράπεζα Κύπρου, ο ΟΠΑΠ και η Εθνική Τράπεζα. Στο υπόλοιπο ταμπλό, χρήζει μνείας η πορεία μετοχών όπως είναι η Σωληνουργεία Κορίνθου (301,9%), η Intracom (269,5%), η ΓΕΚ Τέρνα (229,5%), το Ιατρικό (210%), η Πλαστικά Θράκης (166,7%), η Υγεία (148%), ο ΟΛΘ (139,2%) κ.ά.

Το 2013 ξεκινάει σίγουρα με καλύτερες προϋποθέσεις αφού πολλές από τις… εκκρεμότητες με κυριότερες αυτές που αφορούν τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και την οριστικοποίηση των αναγκαίων κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2012.

Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί τον βαθμό δυσκολίας που θα έχει το 2013 στον τομέα των επενδύσεων στην εγχώρια αγορά, καθώς πέρα από την προσπάθεια επίτευξης των στόχων του Μνημονίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα κληθεί να διεκπεραιώσει τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών σε μια περίοδο που θα ξεκινήσουν σημαντικές αποκρατικοποιήσεις εισηγμένων εταιρειών. Ο υπεύθυνος του τμήματος αναλύσεων της Beta Securities Μάνος Χατζηδάκης επισημαίνει πως «η πορεία της αγοράς θα μείνει σταθερά εστιασμένη στους δύο παραπάνω παράγοντες οι οποίοι αποτελούν και τους βασικούς επενδυτικούς καταλύτες για το Χ.Α.

Βαθμιαία ειδήσεις όπως η συνεπής (ή μη) εκτέλεση του προϋπολογισμού, η επιστροφή των καταθέσεων, η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου, η μείωση του κόστους χρήματος μπορούν να δώσουν καύσιμα στην οικονομία επιβραδύνοντας την ύφεση βελτιώνοντας προοδευτικά την επενδυτική ορατότητα».

Στα προγραμματισμένα γεγονότα του 2013 που αναμένεται να επηρεάσουν την εγχώρια κεφαλαιαγορά επισημαίνονται μεταξύ άλλων οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Κύπρο και Ιταλία τον Φεβρουάριο, σε Γερμανία, Νορβηγία και Αυστρία το ερχόμενο φθινόπωρο αλλά και η είσοδος της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από τεχνικής άποψης, το τμήμα αναλύσεων της Beta Securities σημειώνει πως ο Γενικός Δείκτης έκλεισε το 2012 κοντά στο υψηλό της χρονιάς φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί κατά τα έτη 1986, 1993, 1998, 2003, 2004, 2005 και 2006.

Τι βλέπουν οι αναλυτές
Δυνατό στόρι για το 2013

Η αισιοδοξία, έστω και συγκρατημένη, αποτελεί την κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων των περισσότερων χρηματιστηριακών παραγόντων για την πορεία του Χ.Α. το 2013. Η προσοχή θα εστιαστεί ασφαλώς στα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας και κυρίως στην προσαρμογή της στα ζητούμενα των πιστωτών της, ενώ σε επίπεδο αγοράς, πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν για ακόμη μια χρονιά οι εξωστρεφείς επιχειρηματικοί όμιλοι, καθώς και οι υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες με τις τράπεζες να αποτελούν το μεγάλο… ερωτηματικό.

Ο πρόεδρος της DJL Wealth Advisors Διονύσης Λευτάκης θεωρεί ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό… turnaround story, καθώς έχουν δημιουργηθεί ήδη οι συνθήκες για την πλήρη απεξαρτητοποίηση της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή δανεισμό. Εφόσον η ελληνική οικονομία εμφανίσει την αναμενόμενη πρόοδο, η αγορά θα μπορούσε να χαρίσει αξιοσημείωτες αποδόσεις.

Πρωταγωνιστές
Οι υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ) είναι πιθανόν να υπεραποδώσουν, ενώ εισηγμένες με εξαγωγικό προσανατολισμό (Μυτιληναίος, Μέτκα, Motor Oil, Βιοχάλκο, Ιντραλότ) και ισχυρά θεμελιώδη (ΟΤΕ, Coca-Cola 3Ε, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Folli Follie, ΕΧΑΕ, Frigoglass) αναμένεται να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον».

Ο σύμβουλος επενδύσεων της TEC Group Δημήτρης Τζάνας επισημαίνει ότι «μολονότι η ελληνική οικονομία συμπλήρωσε το πέμπτο συνεχόμενο έτος ύφεσης το 2012 και? πορεύεται προς το έκτο το 2013, η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και η απόφαση για εκταμίευση των 52,4 δισ. ευρώ από το Eurogroup διαμορφώνει συγκρατημένη αισιοδοξία για έναρξη και αναπτυξιακής πορείας, που ωστόσο δεν μπορεί να συντελεστεί νωρίτερα από το 2014 σε συνέχεια της προόδου στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών (με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις) και άλλων στοχευμένων ενεργειών. Οι μετοχές εταιρειών με εξωστρεφή χαρακτήρα και των υπό ιδιωτικοποίηση εισηγμένων μπορούν να ξεχωρίσουν και το 2013».

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr


Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αναγνώστες